Ірландська кава: історія та секрети приготування

У світі є багато різних варіантів приготування кави з добавками, але саме ірландський рецепт є одним із найпопулярніших. Для цього напою є навіть спеціальний келих із потовщеними стінками, за допомогою яких зберігається необхідна температура вмісту.

Багато хто думає, що це просто суміш кави з алкоголем. Але це не так. У добре приготовленому «Айріші» зовсім немає алкогольного запаху. А на перший план виходить кавовий аромат арабіки та вершкові відтінки смаку.

Історія появи

Ірландська кава зобов’язана своєму винаходу, звичайно ж, Ірландії та ірландцю – Джо Шерідану. У цій країні й раніше пили гарячі напої з додаванням віскі, але це стосувалося лише деяких сортів чаю. В 1943 році Шерідан працював барменом в аеропорту, в якому зупинялися пасажири рейсів, що перетинали Атлантичний океан. Це були тривалі перельоти на некомфортних гідролітаках. Люди приходили до бару втомленими та замерзлими, просили дати випити чогось зігріваючого.

Розчинна кава зі смаком "Ірландський Віскі" 1 кгШерідан бачив, що звичайна кава погано зігріває пасажирів. Тому вирішив поекспериментувати та додав до неї два інгредієнти.

  1. Трохи збиті вершки.
  2. Ірландський віскі.

Напій зігрівав майже відразу й дуже сподобався мандрівникам. Потім Шерідан змінив місце роботи, але, як і раніше, займався приготуванням кави по-ірландськи. Якось її скуштував журналіст із США і написав про цей незвичайний напій кілька статей, після чого про нього дізналися американці. Так цей коктейль став популярним у всьому світі.

Секрети приготування

Кава ірландський крем готується лише з якісних інгредієнтів. Основним сортом для неї є арабіка. Оскільки якщо робусту змішати з алкоголем, то смак вийде надто гірким. Як алкогольна добавка використовується тільки витриманий ірландський віскі. Сорокаградусний напій витримується у дубових бочках не менше трьох років. Частіше за все бариста користуються всесвітньо відомими брендами:

  • Jameson;
  • Tullamore;
  • Bushmills.
Стаття по темі:  Європол заявляє про ознаки контрабанди зброї з України

Кава в зернах зі смаком ірландський кремОдин із головних секретів – ніжні вершки. Вони повинні бути обов’язково свіжими та збитими вручну. Готові або збиті міксером вершки не підходять, вони дають трохи інший ефект. В ідеалі вони повинні покривати поверхню напою рівною шапочкою піни. Річ у тому, що вони п’ються одночасно з іншими інгредієнтами. Тому не потрібно їх наливати у вигляді гірки. Жирність вершків може бути різною – від 10% до 30%. Щоб надати пластичності, їх поміщають у холод на дві доби.

Найкраще використовувати коричневий сорт цукру. Він має кращу розчинність і трохи карамельний присмак. Для стандартного келиха достатньо 1-2 чайні ложки. Можна взяти рафінад, але тоді необхідно простежити, щоб він до кінця розчинився.

Share

You may also like...