Як лікувати наркотичну та алкогольну залежність

Alcohol addicted man portrait alone with spirit bottle

Зміст:

  1. Особливості терапії при алкоголізмі
    • Медикаменти
    • Психотерапія
  2. Особливості терапії при наркоманії
  3. Що можна зробити самостійно

Кінцева мета лікування людей, які страждають на алкоголізм або наркоманію, полягає в настанні пролонгованої ремісії. Додатковими завданнями є відновлення працездатності та повернення до суспільно корисної праці. Як лікують від алкогольної залежності? Тактика терапії вибудовується залежно від завдань, розв’язуваних кожному етапі лікування та реабілітації. Той самий підхід актуальний і за наркоманії.

Київський лікувально-консультативний центр ЮНІОН https://union-centr.com.ua/uk/ займається вирішеннм усіх питань пов’язаних з наркологією, психіатрією і адиктологією в одному місці, зі збереженням позитивного результату і в максимально стислі терміни.

Особливості терапії при алкоголізмі

Як лікувати алкогольну залежність у чоловіків та жінок? Основні етапи терапевтичного впливу:

  • Детоксикація . Вона передбачає очищення організму від метаболітів, шлаків та токсинів. Лікар допомагає позбутися ознак похмілля та усунути симптоматику інтоксикації.
  • Психологічна стабілізація . Проблеми, які призвели до хвороби, опрацьовуються на сеансах психотерапії.
  • Блокуючий етап . Головне завдання – усунення потягу до спиртного. Застосовується гіпнотерапія та заборонна медикаментозна терапія.

Також фахівці працюють із спів залежними родичами хворого. На останньому етапі проводиться ресоціалізація.

Скільки днів лікують від алкогольної залежності? На жаль, у таких випадках терміни рідко вважаються днями. Все залежить від тяжкості стану. У середньому тривалість терапевтичного впливу (разом із ресоціалізацією) становить 1,5 роки.

Медикаменти

Якими препаратами лікувати алкогольну залежність? Алкогольна потяг пригнічується «Галоперидолом», «Неулептилом», «Мелерилом», «Хлорпротиксеном» та «Мебікаром». При сенсибілізуючу терапію вводяться засоби на основі дисульфіраму. Вони пригнічують фермент альдегіддегідрогеназу.

Якими ще ліками лікувати алкогольну залежність? Для зниження потягу до сп’яніння допускаються ін’єкції «Фуразолідону», «Фурадоніну» та «Метронідазолу».

Психотерапія

Використовуються різні стратегії. Вони можуть бути маніпулятивними, що розвивають особистість та синтетичними. Можливе проведення емоційно-стресової терапії. Застосовуються методи, шо формують відразу до спиртовмісної продукції (сфера цінностей не торкається). Деякі спеціалісти практикують опосередковану психотерапію.

Стаття по темі:  Комплексне рішення для дизайну інтер'єру в Україні

Як лікують від алкогольної залежності у наркології? Один із найважливіших методів полягає у впливі на почуття страху. Лікар доступно пояснює залежному, що після імплантації або ін’єкції ліки пити він не зможе, оскільки важкі реакції здатні призвести до смерті. Тяга до сп’яніння на цьому тлі поступово зникає.

До методів, що розвивають особистість, слід віднести психоаналіз, екзистенційний та трансактний аналіз та гештальт-терапію.

Особливості терапії при наркоманії

Як лікувати наркотичну залежність? Тактика терапевтичного впливу залежить від типу препаратів. Якщо наркоман зловживав стимуляторами, йому рекомендовано:

  • “Амітриптиліну”. Сприяє підвищенню концентрації норадреналіну у синапсах.
  • “Меліпраміну”. Належить до антидепресантів із групи трициклічних сполук. Стимулює адренергічні та серотонінергічні механізми в головному мозку.

Додатково лікар може направити наркозалежного на інсулінотерапевтичні курси, що включають гіпоглікемічні дозування інсуліну.

Метою лікування залежності від снодійних є запобігання судомним нападам та розвитку психозів . Порушення сну усуваються “Хлорпротиксеном”, або “Тізерцином”. Далі хворому дозволяються ноотропи. За наявності суїцидальних намірів чи думок, а також за критичного зниження настрою лікар прописує антидепресанти.

При фенциклідинової наркоманії застосовується «Діазепам», що має виражений анксіолітичний та протисудомний ефекти. Для прискореного виведення фенциклідину призначається аскорбінова кислота.

При кетамінової наркоманії результативний «Дифенін», що має протисудомну, антиаритмічну, аналгетичну та міорелаксуючу властивості.

Зниженню тяги до препаратів сприяють:

  • «Пікамілон» — надає антиоксидантну, антиагрегантну, транквілізуючу та психостимулюючу дію;
  • «Тіапридал» — впливає на дофамінові рецептори;
  • «Пиридитол» — стимулює метаболізм у ЦНС та покращує мозковий кровообіг;
  • «Пантогам» — ефекти: ноотропний та протисудомний. Для зняття потягу до наркотиків здійснюються сеанси гіпнотерапії. На них фахівець вселяє наркозалежну огиду до препарату. При поступовому виробленні негативного рефлексу щодо речовини, що змінює свідомість, формується установка активне одужання.
Стаття по темі:  Зеленський: Україна змінює політику щодо Африки

За потреби проводяться аутогенні тренування. Допускається надання сугестивного впливу.

На психотерапевтичних сеансах обов’язково проробляються тригери наркотизації.

Паралельно людина бере участь у громадсько-корисних роботах. Режим трудових заходів строго дозований. Спочатку наркозалежному доведеться попрацювати лише кілька годин, потім на нього чекає повний робочий день.

Лікування проводиться у стаціонарі – це дозволяє наркологу здійснювати контроль та корекцію стану хворого.

Що можна зробити самостійно

Необхідно визнати факт наявності захворювання . Не потрібно шукати виправдань вживання — це призводить до самообману та продовження колишнього способу життя.

Прийміть тверде рішення щодо тверезості. Подумайте про те, що вона вам дає можливість займатися улюбленою справою, зберегти сім’ю або знайти високооплачувану роботу. Обґрунтуйте собі мінуси хворого життя, наприклад, шкоду здоров’я чи розлучення, що передбачає також втрату можливості спілкуватися з дітьми.

Найчастіше практикуйте відносини, сприяють збереженню тверезості. Наприклад, це може бути хобі, здатне зняти напругу без необхідності вдаватися до спиртного чи наркотиків. Намагайтеся знайти таке заняття, яке допоможе вам реалізувати свої здібності.

Share

You may also like...