З якої сировини може бути виготовлена терасна дошка?

Вуличне підлогове покриття повинне бути достатньо стійким до зовнішніх чинників та експлуатаційних навантажень. Серед матеріалів, які використовуються для облаштування доріжок, терас, веранд та літніх майданчиків, має популярність терасна дошка − натуральна чи композитна. Вона може виготовлятися з таких видів сировини:

  • натуральна деревина;
  • термодеревина;
  • деревно-пластиковий композит;
  • спінений ПВХ.

Матеріал виробництва та спосіб обробки визначає перелік характеристик, завдяки чому можна обрати найбільш підхожий для тої чи іншої мети варіант. Щоб зробити правильний вибір, слід ознайомитися з особливостями видів матеріалу.

Якими практичними характеристиками відзначається кожен з видів матеріалу?

Підлогове покриття з натуральної деревини – це природна естетика, екологічність та широкий вибір декору – так, його можна фарбувати та лакувати, хоча дошка має привабливий вигляд і без додаткового оздоблення. До переваг також відносяться:

  • Висока міцність. Для виготовлення застосовується деревина твердих порід, здатна витримувати високі навантаження.
  • Звукоізоляція – дошка поглинає шум, що виникає при ходьбі.
  • Захист від холоду – пересуватися дерев’яним настилом комфортно, адже поверхня тепла.

Проте необхідно враховувати, що для дерева необхідні спеціальні заходи для захисту від гниття, шкідників та впливу вологи – як правило, це просочення морилками, використання лаків та фарб.

Термічно обробленій деревині притаманна стійкість до вологи та перепадів температур, в ній не заводяться шкідливі організми. Термообробка перешкоджає наслідкам впливу вологого середовища – гнилісним процесам, виникненню тріщин та деформаціям елементів. У всьому іншому термодеревина нічим не поступається природній дошці.

nLokHTQkvdY4qmzl8uwYEiie4mQlcOWRWx406nF0Wl2TXCZwfof1PXoc1Y5IyKEBQVW7SXVHqEM2S4oGcsLekcqqFxvMIUXwnBAteHZ_Hk3e04zfshDlFFjl9G1tbqvHElPVLzn3Uuo74jIBtMUyrYs

Деревно-композитний настил складається з деревного борошна та полімерів, а також речовин, які покращують експлуатаційні риси матеріалу. Таким чином, ДПК отримав поєднання плюсів натурального дерева (теплота та красивий вигляд) та штучної сировини (підвищена міцність, довговічність та стійкість до факторів навколишнього середовища).

Стаття по темі:  Домашние зарядные станции Octa для электромобилей

Матеріал зі спіненого ПВХ відзначається доступною вартістю і хорошими утилітарними рисами: стійкістю до стирання, ультрафіолету, високих та низьких температур і їх перепадів, придатність для регулярного миття. Такі дощечки порожнисті зсередини й мають ребра жорсткості для надання належної міцності. Полівінілхлорид максимально несприйнятливий до вологи, тому його передусім застосовують для облаштування майданчиків перед водоймами. Рифлена поверхня запобігає ковзанню, на відміну від деревини, на ній не з’являються скалки, а отже, можна ходити по ній босоніж без остраху.

Питання естетичності: щоб декінг вдало вписався в дизайн території

Сьогодні виробники пропонують багатий асортимент матеріалу. Найбільш показний та елегантний екстер’єр має натуральне дерево, та така дошка вимагає старанного догляду, аби початкова привабливість не втратилась у процесі використання. Якщо хочеться отримати невибагливе, й при цьому стильне покриття, доречно надати перевагу ДПК. Матеріал повістю повторює відтінки та фактуру різних порід дерева, й довго служить, не вимагаючи особливої уваги. Бюджетний варіант – дошка зі спіненого ПВХ. За виглядом вона більш нагадує ламінат, без дуже точної імітації справжнього дерева, проте при продуманому підході, наприклад, виборі оригінального малюнка укладання, стане окрасою оформлення ландшафту.

Share

You may also like...