Особливості охорони житлових комплексів

Управляюча компанія в ЖК виконує певні технічні, управлінські, операційні та адміністративні функції. До них входить і організація охорони будинку, території, забезпечення безпеки власників та їх майна.

Співпраця товариства власників житла ОСББ із охоронною компанією є раціональним рішенням. Профільна організація може запропонувати комплекс охоронних заходів для забезпечення безпеки та оптимальний тариф з урахуванням специфіки об’єкта. Найбільш актуальною послугою є фізична охорона житлових комплексів, організація якої має низку особливостей.

Коли потрібна охорона житлового комплексу

Забезпечення безпеки ЖК або багатоквартирного будинку – питання не так престижу та статусу, як об’єктивна необхідність. Сьогодні охоронні заходи реалізуються не лише у нових житлових комплексах комфорту та преміум-класу, а й у звичайних будинках, які давно здані в експлуатацію. Фізична охорона рекомендується:

  • на об’єктах, прибудинкова територія яких упорядкована, але не огороджена;
  • у будинках, де мають місце антигромадські інциденти, випадки хуліганства, крадіжки, псування майна власників;
  • у будинках, що знаходяться поблизу об’єктів з великим скупченням людей (ринків, вокзалів, станцій метро, ​​великих торгово-розважальних центрів, стадіонів тощо);
  • на об’єктах нового та старого житлового фонду, де власники житла борються за підвищення рівня безпеки.

У всіх зазначених випадках співпраця з охоронною фірмою дозволяє мінімізувати актуальні ризики, підвищити загальний рівень комфорту під час перебування мешканців та їх гостей на прибудинковій території.

Як здійснюється охорона ЖК

Фізична охорона ЖК передбачає застосування різних схем реалізації профільних заходів. Перелік заходів захисту визначається з урахуванням:

  • конструктивних особливостей будівель;
  • інфраструктури району;
  • оперативної обстановки в районі та мікрорайоні;
  • кількості та особливостей використання нежитлових приміщень на об’єкті;
  • наявності паркування, ступеня його благоустрою;
  • площі прибудинкової території;
  • наявності/відсутності упорядкованих місць відпочинку (ігрових, спортивних, дитячих майданчиків);
  • стану технічних приміщень (підвалів, горищ, холів тощо).

При організації якісної фізичної охорони повинні братися до уваги особливості конкретного об’єкта. Такий підхід дозволяє сформувати перелік заходів для забезпечення безпеки, розробити раціональну схему реалізації, задіяти оптимальну кількість персоналу.

Стаття по темі:  Байден затвердив військову допомогу на 550 млн доларів для України

Способи фізичної охорони ЖК

Професійна фізична охорона багатоквартирного будинку, житлового комплексу та ін. спрямована на запобігання правопорушенням, мінімізацію наслідків у разі виникнення нештатної ситуації. Охоронні функції реалізуються на трьох рубежах:

1. На прибудинковій території. Фізична охорона передбачає створення контрольно-пропускного пункту або кількох постів, якщо вхід та в’їзд на територію знаходяться у різних місцях. Також для забезпечення безпеки об’єкта працівниками охоронної фірми здійснюється патрулювання території. Особлива увага приділяється контролю та підтримці громадського порядку. Якщо на прибудинковій території є наземний паркінг, він також входить до першого рубежу фізичної охорони.

2. У загальнодоступних приміщеннях. Охорона цих місць передбачає організацію контрольованого входу-виходу із під’їздів; контроль безпеки майна ЖК у службових, технічних приміщеннях; забезпечення дотримання правил проживання, збереження громадського порядку у житлових зонах.

3. На об’єктах, що у власності учасників ЖК. Охорона стосується індивідуального захисту квартир та нежитлових приміщень, що знаходяться в оренді чи власності в учасників ТСЖ. Такі послуги зазвичай оплачуються додатково. Тарифи залежать від специфіки довіреного об’єкта та вживаних заходів.

На кожному з рубежів охорони співробітники охоронної фірми використовують спеціальні технічні засоби . Системи безпеки забезпечують можливість реалізації комплексного підходу до вирішення завдань захисту об’єктів, що належать ЖК. У технічне охоронне обладнання можуть бути включені протипожежні системи, сигналізація, кнопки тривоги, камери відеоспостереження тощо.

Комплексний підхід до охорони ЖК дозволяє своєчасно виявляти потенційно небезпечні ситуації, припиняти порушення громадського порядку та правопорядку, оперативно вживати заходів щодо запобігання порушенням та мінімізації їх наслідків.

Вигоди співробітництва з охоронною фірмою

В даний час фізична охорона ЖК реалізується по-різному. Наприклад, замість співробітників охоронної компанії територію може патрулювати сторож, а у під’їзді чергувати вахтер. Таку схему прийнято вважати економічно вигідною, але практично економія виявляється дуже сумнівною. По-перше, зазначені співробітники вельми умовно забезпечують безпеку на довірених територіях. По-друге, ЖК доведеться зіткнутися з виплатою зарплати персоналу, обчисленням відповідних податків, здаванням звітності, проблемами пошуку заміни працівника у разі хвороби, відпустки, звільнення.

Стаття по темі:  Компанія Кобзаренко: Провідний виробник мобільних вагон-будинків

Співробітництво з приватним охоронним підприємством дозволить:

  • Забезпечити надійний захист власників житла, їхніх гостей та майна.
  • Оптимізувати витрати. Охоронні компанії завжди в індивідуальному порядку розглядає можливість співпраці з ЖК, підбирає оптимальний пакет послуг та пропонує вигідний тариф.
  • Отримати юридичні та фінансові гарантії. Охоронно фірма відповідає за реалізацію охоронних заходів, збереження майна на об’єкті.
  • Вирішити іміджеві завдання, підвищити комфорт життя мешканців. Професійна охорона ЖК здатна наголосити на статусі об’єкта, одночасно забезпечуючи максимальний рівень захисту.
Share

You may also like...