Пашинян кличе РФ та ОДКБ. Що відомо про новий конфлікт Азербайджану та Вірменії

Пашинян кличе РФ та ОДКБ. Що відомо про новий конфлікт Азербайджану та Вірменії

Конфлікт Вірменії та Азербайджану вкотре загострився у ніч проти 13 вересня. Сторони звинуватили одна одну у збройних провокаціях, після чого прем’єр Вірменії Нікол Пашинян уже встиг зателефонувати до російського лідера Володимира Путіна, а потім і оголосив, що проситиме про допомогу у Росії та ОДКБ, пише Ирина Гамерская, РБК-Україна.

Докладніше про те, в чому суть конфлікту Азербайджану та Вірменії – у матеріалі нижче.

Що сталося

  • Вірменія заявила про “інтенсивний обстріл із застосуванням артилерії, великокаліберних гармат і безпілотників з боку Азербайджану в напрямку Горіс, Сотк і Джермук”. Пашинян зателефонував Путіну, потім Макрону. Після чого провів Радбез і заявив, що проситиме про допомогу у РФ та ОДКБ.
  • Азербайджан, у свою чергу, заявив, що “Вірменія здійснила широкомасштабну провокацію на Дашкенському, Кельбаджарському і Лачинському напрямках”. Також повідомлялося про жертви серед військових.

Вірменія

Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян також встиг зателефонувати російському диктатору Путіну. Пашинян заявив йому про “провокації Азербайджану”, а також “закликав світову спільноту до “адекватної” реакції на обстріли. Після Путіна Пашинян також подзвонив і президенту Франції Еммануелю Макрону.

На тлі відновлення конфлікту в ЗМІ з’явилися повідомлення, що розміщена у Вірменії 102-а російська військова база в Гюмрі нібито була піднята через тривогу, але ця інформація не підтвердилася. Також не підтвердилася інформація і про досягнуті домовленості про перемир’я з 02:30.

Зазначимо, Вірменія входить в Організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ), разом з Росією, Казахстаном, Киргизією, Таджикистаном і Узбекистаном. Будучи членом ОДКБ, Вірменія може звернутися до організації за допомогою. Цією можливістю Пашинян і скористався, провівши засідання Ради безпеки.

“У зв’язку з агресією проти суверенної території Республіки Вірменія прийнято рішення офіційно звернутися до Російської Федерації з метою реалізації положень Договору про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу, а також до Організації Договору про колективну безпеку та до Ради Безпеки ООН”, – повідомили у Пашиняна.

Азербайджан

У Міноборони Азербайджану провели брифінг, в ході якого заявили про “масштабну диверсію з боку Вірменії”.

“Новина про вторгнення Азербайджану на територію Вірменії у вірменських ЗМІ та сегменті соціальних мереж – не більше ніж маячня”, – заявив Азербайджан, вказавши на Вірменію як “державу-терориста і окупанта в регіоні”.

Крім того, в азербайджанських ЗМІ повідомляється, що “в останні місяці почастішали провокації у напрямку Лачинського та Кельбаджарського районів”, а “військова техніка ЗС Вірменії продовжує бути присутньою на тимчасово підконтрольних російським миротворцям територіях Азербайджану”.

Стаття по темі:  Ec.Europa: Азербайджан постачатиме до ЄС до 20 млрд кубометрів газу на рік

Передісторія

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває вже не перше десятиліття, сторони роками билися за контроль над Нагірним Карабахом. Востаннє серйозно конфлікт загострювався у вересні 2020 року. Тоді після декількох тижнів перестрілок, які спричинили жертви з обох сторін, було підписано угоду про припинення вогню між країнами. Посередником виступив Путін, а російські військові в якості “миротворців” були розміщені між Вірменією і Нагірним Карабахом на п’ять років.

Пашинян кличе Росію та ОДКБ. Що відомо про новий конфлікт Азербайджану та Вірменії

Згідно з угодою, синім кольором на карті вказані території Нагірного Карабаху, взяті під контроль Азербайджаном. Жовтим, червоним, салатовим – території, які повинні бути передані Азербайджану.

Відзначимо, конфлікт між Азербайджаном і Вірменією навколо Нагірного Карабаху вже загострювався і цього року – у серпні. Тоді в Азербайджані заявили про обстріл своїх військових у напрямку Лачинського району з території, де тимчасово розташований миротворчий контингент Росії.

Однак після цього, наприкінці серпня, прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян зустрічався з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим у Брюсселі. Сторони обговорювали врегулювання відносин між країнами, зокрема й Нагірний Карабах. Переговори планувалося продовжити на рівні МЗС за місяць. А чергова зустріч Пашиняна та Алієва запланована на листопад.

Share

You may also like...

Залишити відповідь