Що лікує торакальний хірург – основні види операцій

Торакальна хірургія – це галузь хірургії, що спеціалізується на діагностиці та лікуванні захворювань, порушень та травм органів, розташованих у грудній порожнині. Ця область включає в себе хірургічні втручання на легенях, серці, трахеї, плевральній порожнині, плеврі, грудному відділі хребта та інших структурах, які знаходяться в грудній порожнині.

Професійний торакальний хірург має широкі знання та навички у хірургічних методах лікування грудної порожнини та пов’язаних з нею органів. Ця галузь хірургії вимагає від спеціалістів високого рівня кваліфікації та досвіду через складність операцій та чутливість структур, що підлягають лікуванню. Таких фахівців можна знайти в медичному центрі Medical Plaza, докладніше за посиланням: https://medicalplaza.ua/uslugi/khirurgiya.

Торакальні хірурги проводять операції для лікування різних захворювань, таких як рак легень, пневмонія, туберкульоз, доброякісні та злоякісні пухлини серця, вади серця, аортальні аневризми, захворювання плеври, грудної стінки та інші стани, що вимагають хірургічного втручання у грудній порожнині.

Груди як анатомічна область містять у собі низку структур і органів:

  • Грудна стінка, що включає ребра і м’які тканини, м’язи, підшкірну клітковину, шкіру. Тут фахівці лікують різні пухлини, деформації грудної стінки, переломи, травми ребер. Деякі захворювання необхідно лікувати спільно з травматологами.
  • Плевра – це те, що вистилає грудну стінку зсередини. Найпоширеніші захворювання в цій ділянці – це гідроторакс (скупчення рідини в плевральних порожнинах) і пневмоторакс (розвивається в разі потрапляння повітря в плевральну порожнину).
  • Легені. Тут є дві великі групи захворювань – онкологічні та не онкологічні. Це пухлини, поодинокі метастази в легенях, кісти легені, абсцеси, булли. Також виконуються операції в разі дихальної недостатності, спричиненої тяжким перебігом емфіземи легень. Хірургічна редукція об’єму легені дає змогу зменшити задишку, підвищити переносимість фізичних навантажень.
  • Трахея – трубчастий орган, який слугує для проведення повітря з верхніх дихальних шляхів (ротова порожнина, гортань) у нижні (бронхи та легені). Захворювання трахеї можуть бути онкологічними і не онкологічними. Часто зустрічається стеноз трахеї внаслідок раніше перенесених реанімаційних заходів, пов’язаних зі штучною вентиляцією легень. Можливі різні пошкодження трахеї, які можуть потребувати хірургічного лікування.
  • Стравохід – орган, який розташований у середостінні. Служить для проходження їжі з ротової порожнини до шлунка, він теж може вражатися пухлинами або непухлинними процесами. Хірургічне лікування при пухлинах може бути радикальним – видалення стравоходу з подальшою пластикою. У разі процесів, що далеко зайшли, можливі паліативні втручання з метою відновлення прохідності їжі. Наприклад, встановлення стента стравоходу. Нерідко в середостінні можуть розташовуватися вроджені аномалії, такі як кісти.
  • Діафрагма розташована між грудною і черевною порожниною. Це м’язова перегородка, яка бере участь в акті дихання. У разі релаксації та діафрагмальних гриж проводять пластичні операції з відновлення діафрагми та її фізіологічної функції.
  • Вилочкова залоза розташовується в передньому середостінні, але після досягнення дорослого віку, як правило, атрофується. У ній можуть виникати пухлини – тимоми, які є абсолютним показанням до операції.
Стаття по темі:  Естонська розвідка: до весни війна в Україні буде статичною

Діагностика захворювань грудей

Основні методи, що використовуються в цій галузі, – рентгенологічні та ендоскопічні.

Рентгенологічні:

  • комп’ютерна томографія;
  • позитронно-емісійна томографія, поєднана з комп’ютерною томографією.

Ендоскопічні:

  • фібробронхоскопія (оцінка стану дихальних шляхів);
  • фіброезофагогастроскопія (оцінка стану стравоходу).

Крім цього, у низці випадків ми проводимо ультразвукові та функціональні дослідження.

Методи торакальної хірургії

У разі захворювань на ранніх стадіях у переважній більшості випадків вдається виконувати хірургічні втручання через малоінвазивний доступ, тобто не роблячи великих розрізів, використовуючи тонкі довгі інструменти. Іноді ми виконуємо операції взагалі без розрізів, за допомогою ендоскопічного доступу, через природні шляхи (наприклад, заводимо ендоскоп через рот у трахею, бронхи).

  • Торакоскопія – малоінвазивний доступ до органів грудей, що дає змогу виконувати практично будь-який обсяг операції на легенях, плеврі та структурах середостіння. Має обмеження у вигляді розмірів пухлини. Вважається кращим за рахунок зменшення больового синдрому після операції і ранньої реабілітації.
  • Торакотомія – це травматичний метод «великої» хірургії, який полягає в доступі через міжреберний проміжок до органів грудей.
  • Торакоцентез – це метод діагностики та лікування деяких захворювань плеври. Являє собою прокол у грудній стінці та видалення через голку вмісту плевральної порожнини.
  • Дренування плевральної порожнини виконується, якщо потрібна тривала евакуація рідини або повітря з плевральної порожнини. Для цього в плевральній порожнині встановлюється трубка.

Коли потрібна консультація торакального хірурга?

До торакального хірурга можуть направити лікарі-рентгенологи, лікарі загальної практики та інші фахівці в разі підозри на захворювання органів грудної клітки, що потребують хірургічного втручання. Це синдром скупчення рідини в плевральній порожнині, пневмоторакс, об’ємні утворення в легенях або середостінні, дисфагія (порушення ковтання) тощо.

Share

You may also like...