Що таке трансфертне ціноутворення

Що таке трансфертне ціноутворення. Пояснюємо простими словами

Трансферне ціноутворення – це встановлення трансфертних цін, які відрізняються від ринкових цін, для угод між взаємозалежними особами, які зазвичай входять в один холдинг (групу компаній). Замовити послуги по супроводженню та пакету документів трансфертного ціноутворення ви можете за посиланням https://audit-invest.com.ua/ua/ftp в компанії Audit-Invest.

Таким чином, під трансфертною ціною прийнято розуміти ціну, яка встановлюється у господарських операціях між різними учасниками єдиної групи компаній.

Встановлення цін між такими компаніями називається трансфертним ціноутворенням.

З якою метою застосовується трансферне ціноутворення

Трансфертні ціни дозволяють перерозподіляти загальний прибуток групи осіб на користь осіб, які перебувають у державах (територіях) із нижчими податками.

Це найпростіша і найпоширеніша схема мінімізації сплачуваних податків, що неминуче вимагає підвищеної уваги з боку будь-якої держави.

Трансферне ціноутворення – встановлення цін, за якими пов’язані сторони укладають угоди один з одним. Наприклад, під час продажу товарів від одного підрозділу фірми іншому

Простіше кажучи, трансфертними називають внутрішні ціни, за якими відбуваються розрахунки між підрозділами однієї компанії, взаємозалежними компаніями або між компаніями, що належать афілійованим особам.

Принципи та методи встановлення цін на товари та послуги при трансфертній освіті можуть суттєво відрізнятись від ринкових, оскільки угоди відбуваються всередині компанії або між компаніями, що знаходяться під загальним контролем. У більшості випадків вони нижчі за ринкові, тому трансфертне ціноутворення може використовуватися для податкової оптимізації.

Практика

Встановлення трансфертних цін є звичайну практику для підприємств, оскільки вони необхідні ведення облікової політики та контролю над грошовими потоками всередині фірми. У тому випадку, якщо компанія виробляє напівфабрикат у вигляді основи для напою в одній філії, а розливає та упаковує його в іншій, то передача напівфабрикату напою між філіями проходитиме за трансфертною ціною.

Стаття по темі:  Полиграф как инструмент для внутренних расследований на работе

Порушення чинного податкового законодавства починається тоді, коли компанії, які використовують трансфертні ціни, особливо ТНК, починають їх застосовувати для перерозподілу прибутку та ухиляння від податків. Це відбувається в тих випадках, коли вони за заниженими цінами продають готову продукцію філії, розташованій у країні з низькими податками або офшором.

При цьому товари фізично не перетинають кордон офшору і зазвичай залишаються на тому ж складі. Однак у процесі подальшої реалізації продукції за ринковими цінами компанія-продавець сплачує мінімальні податки, і вся маржа дістається філії, розташованій у країні із низьким рівнем податків.

Трансфертні ціни можуть бути встановлені як на товари, і послуги. При цьому відстежити ціни на послуги набагато складніше, ніж ціни на товари. Наприклад, якщо одна філія з країни з низьким оподаткуванням посилає консультанта з персоналу в іншу філію в країні з вищими податками, то в ній консультанту можуть заплатити завищену плату за послуги, що надаються їм, забезпечивши таким чином перерозподіл прибутку та мінімізацію податків філії, що перебуває у країні з високими податками

Нюанси

Існує кілька основних методів встановлення трансфертних цін.

  • на основі ринкової ціни (що не завжди можливо через відсутність такої);

-з урахуванням собівартості виробництва;

  • на основі граничних витрат;
  • на основі договорів між бізнес-одиницями.

Більшість країн законодавчо регулюють трансфертне ціноутворення для ТНК для того, щоб обмежити розмивання бази оподаткування. Стандартом для трансфертних цін вважається “Принцип витягнутої руки”. Він говорить, що умови угоди між взаємозалежними особами мають бути такими самими, як і між незалежними компаніями.

Основний міжнародний документ, який регулює принципи трансфертного ціноутворення, – керівництво Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Share

You may also like...