Як читання впливає на людський мозок?

Читання – це популярне хобі, яке стало частиною людського життя задовго до того, як з’явилася перша друкована книга. Сьогодні навички письма та читання прирівнюються до грамотності та високого рівня інтелектуального розвитку.

Читання має високе соціальне та історичне значення для всього людства. Хоча сьогодні полки в магазинах переповнені різною літературою: українська сучасна проза, романи, детективи і навіть жахи. Багато хто не знає про те, як читання впливає на мозок людини.

Вплив читання на мозок людини

Людський мозок не придатний для читання

За своєю природою мозок людини не придатний для читання. І якщо мовна навичка є природним процесом, якому ми можемо навчитися самостійно, то читання – перебудова мозкової діяльності, оскільки спочатку він не призначений для аналізу письма.

І для того, щоб людина навчилася читати, мозок перекваліфікує зорову кору і веретеноподібну звивину. Саме в цій частині мозку розташовані мовні знання – свого роду «поштова скринька». Ця частина мозку активна лише в тих, хто вміє читати.

Читання здатне викликати емпатію

В університеті Еморі провели цікавий експеримент. Суть його полягала в тому, що проводився аналіз діяльності мозку під МРТ, коли людина читала. І дослідження показали, що процес читання активізує у мозку роботу борозни головного мозку. Тобто всі роздуми перетворюються на фізичні та емоційні відчуття. У деяких випадках цей ефект зберігається терміном від 1 до 5 днів. Це означає, що читання впливає мозок навіть після закінчення процесу.

Не вся література однакова для мозку

Читання літератури для роботи і для задоволення – це не те саме. Було проведено дослідження фізіології сприйняття мозком людини однієї й тієї ж літератури різних умовах. Під час проведення МРТ було видно, що активізується відділ мозку, який відповідає задоволення в процесі читання роману в розслабленій атмосфері. Але при аналізі тексту, пов’язаного з роботою, активність відбувалася у відділах мозку, які відповідають за аналіз та концентрацію.

Стаття по темі:  З якої сировини може бути виготовлена терасна дошка?

Мозок по-різному впливає на читання з екрану та друкованого тексту

Читання з екрану та паперового носія задіяє різні когнітивні навички. Під час читання друкованого тексту очі переходять від одного слова до другого. Мозок вловлює виключно ключові фрази та слова. На підсвідомому рівні людина тримає книгу на оптимальній відстані, запам’ятовуєте місце, де зупинилися і перегортаєте сторінку, а мозок складає літери в слова, обмірковуючи сюжет і сенс.

Якщо читання відбувається з електронного джерела, мозок відволікається на скролінг, рекламні банери, а також на повідомлення та інші функції гаджетів. Увага розсіяна, а сенс вислизає, тому мозок починає перевтомлюватись. Текст доводиться перечитувати кілька разів.

Очевидно, що процес читання художньої літератури та інших книг – це складний процес для нашого мозку, який має низку нюансів. Але є один незаперечний факт – мозок розвивається, людина починає більше і швидше думати, тому експерти рекомендують з раннього віку привчати дитину до літератури. При цьому велике значення має тип літератури, яку ви читаєте чи даєте дитині до прочитання.

Share

You may also like...