МАГАТЕ підтвердило, що РФ розмістила техніку та військових на ЗАЕС

МАГАТЕ підтвердило, що РФ розмістила техніку та військових на ЗАЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у вівторок оприлюднило звіт про радіаційну безпеку в Україні, де, зокрема, поділилося даними про візит місії на Запорізьку атомну електростанцію, повідомляє Європейська правда.

Про це говорить звіт МАГАТЕ.

Члени місії підтвердили, що Росія розмістила “військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях Запорізької АЕС, зокрема кілька військових ваговозів на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2”.

Також місія МАГАТЕ зафіксували присутність експертної групи “Росатома”, яка, як заявила їм російська сторона “надає поради щодо ядерної безпеки, захищеності й дій керівництву ЗАЕС”.

Російська військова техніка, помічена на території ЗАЕС експертами МАГАТЕ

“МАГАТЕ вважає, що присутність старшого технічного персоналу “Росатома” може призвести до втручання в нормальну роботу операційного керівництва та створити потенційне тертя в контексті процесу ухвалення рішень”, – зазначається у звіті.

Також згадується, що присутність росіян на ЗАЕС справила негативний вплив на український персонал станції, який перебуває в “надзвичайно стресових умовах”.

У своїх рекомендаціях МАГАТЕ закликає до негайного припинення будь-яких обстрілів станції для уникнення її подальшого пошкодження, для чого потрібна “згода всіх відповідних сторін”. При цьому не вказується, хто саме здійснює обстріли.

Також фахівці організації закликають до вивезення з території ЗАЕС “усіх транспортних засобів, які можуть втручатися в роботу систем безпеки та обладнання”, а також створити належні робочі умови для персоналу.

Окрема рекомендація стосується “негайного створення зони ядерного захисту” довкола Запорізької АЕС, у чому МАГАТЕ готова посприяти.

“Ситуація в Україні є безпрецедентною. Уперше збройний конфлікт триває на території великої ядерної установки”, – підкреслюється у висновках звіту, де наголошується на загрозі потенційного ядерного конфлікту.

Нагадаємо, вранці 1 вересня місія МАГАТЕ вирушила з Запоріжжя до АЕС в тимчасово окупованому Росією Енергодарі, попри повідомлення про інтенсивний обстріл міста. Після цього генеральний директор організації Рафаель Гроссі підтвердив, що на Запорізькій атомній електростанції залишиться двоє її представників.

Стаття по темі:  После Феодосии громкий взрыв раздался и в Севастополе
Share

You may also like...

Залишити відповідь