Як залучити клієнтів

Нарощування клієнтської бази — трудомісткий процес, якщо неясно, де шукати аудиторію. У цій статті зібрані форми та способи як залучити клієнтів, які можна використовувати для будь-якого бізнесу. Частина їх традиційні і відомі, частина оригінальніші. Немає сенсу шукати серед них ідеальний — вибирайте, експериментуйте та навчитеся працювати з тими інструментами, які підійдуть бізнесу найкраще.

Формати залучення

Щоб клієнт прийшов купувати, він повинен дізнатися про існування та специфіку бізнесу. Інформацію про продукти та послуги, здатну зацікавити аудиторію, можна подавати у різних форматах.

Реклама

Друкована, теле-, радіо- та інтернет-реклама у чистому вигляді — традиційний формат «знайомства» аудиторії з продуктом. Він дозволяє використовувати величезну кількість інструментів та каналів — легко вибрати відповідні з погляду цілей та бюджету.

Портфоліо, зразки та успішні кейси

Цей формат дозволяє клієнту зробити крок у майбутнє і дізнатися, що він отримає, якщо придбає послугу або продукт. Навіть бізнесу, якому лише кілька місяців, варто щось продемонструвати аудиторії — хоча б відгуки задоволених покупців. Клієнт гостро відчуває різницю між голослівними обіцянками невідомої компанії та реальними прикладами якісних робіт чи зразків продукції.

Безкоштовна послуга або тест-драйв продукту

Найкращий спосіб викликати довіру клієнта, який вас не знає, — дати йому щось безкоштовно, не чекаючи натомість. Якщо клієнт входить у цільову аудиторію, продукт йому справді потрібен, отже, потримавши їх у руках чи отримавши частину результату послуги, він важко відмовиться від платного «продовження». Розкласти на платну та безкоштовну частину можна будь-який продукт: 10-хвилинна консультація лікаря, будівельні виміри перед ремонтом, тижнева оренда меблів, пробники косметики або пробний період платного додатку – тест-драйви підвищать шанси на покупку.

Майстер-класи

Покажіть аудиторії, як використовувати продукт або попросіть допомогти з виготовленням. Наприклад, запропонуйте відвідувачам лавки керамічних виробів самостійно зробити вазу на гончарному колі. У процесі клієнт побачить, що провідний майстер-класу – справжній експерт, який відповідає за якість. А почуття залученості змусить сприймати товар як щось знайоме, у чому клієнт і сам непогано розуміється. Зробити річ своїми руками і придбати її здатні одиниці.

Бізнес «за лаштунками»

Це формат, який схожий на попередній, але необов’язково потребує безпосередньої присутності аудиторії. Щоб підвищити інтерес та довіру до бізнесу, дайте клієнту поспостерігати за роботою підприємства та познайомтеся з тими, хто її виконує. Можна влаштувати екскурсію швейним цехом, а можна зняти відеоролик, де співробітники бюро перекладів розповідають про свої досягнення та улюблені фільми профільною мовою. Втілення може бути різним залежно від виду діяльності, але формат буде ефективним за умови максимальної чесності. Фальш аудиторію тільки відлякає.

Стаття по темі:  Что нужно знать про рекламу в транспорте

Де шукати клієнтів

Незалежно від того, наскільки специфічний бізнес є джерела пошуку клієнтів, доступні всім.

Друзі та знайомі

Ідеальна тактика – знайти серед близьких та знайомих перших клієнтів ще до відкриття бізнесу. Чим ширше та різноманітніше коло спілкування, тим більша ймовірність їх зустріти. Крім того, друзі та знайомі на ваше прохання охоче поділяться інформацією про бізнес з іншими потенційними клієнтами — сарафанне радіо в дії.

Передплатники у соцмережах

У стрічках ваших облікових записів у соцмережах напевно є люди, яких ви не пам’ятаєте або навіть не знаєте. Не поспішайте видаляти їх зі списку друзів — краще регулярно робіть цікаві пости про свій бізнес, щоб передплатники бачили їх у стрічці. А ось спамити в особисті повідомлення не рекомендуємо – це припустимо тільки якщо ви абсолютно впевнені в тому, що людина зацікавлена ​​у продукті.

Тематичні групи, форуми, спільноти

… та будь-які інші інтернет-майданчики, де можна виступити з позиції експерта. Прямі заклики в дусі «Звертайтеся до нас, ми молодці!» на тематичних сайтах сприймаються негативно, а ось консультації, поради та рекомендації будуть доречними. Припустимо, ви очолюєте центр психологічної допомоги та зайшли на форум майбутніх мам, де розгорнулася дискусія про післяпологову депресію. Дайте експертний коментар про проблему, дайте відповідь на кілька питань — заслужіть довіру аудиторії, і вона сама потягнеться до вас і поцікавиться, як вас знайти.

Виставки, конференції та інші заходи

Заходи, які передбачають демонстрацію продукту та безпосереднє спілкування з аудиторією, відвідувати дуже бажано. Для компанії це шанс проявити себе, навіть якщо вона лише вийшла на ринок. Можна завербувати перших клієнтів та отримати зворотний зв’язок щодо якості та характеристик продукту.

Контекстна реклама інших компаній

Пошуковий запит на тему, що цікавить, наводить на сайти, де розміщена контекстна Пошуковий запит на тему, що цікавить, наводить на сайти, де розміщена контекстна реклама потенційних клієнтів. Наприклад, ви виробляєте дитячі іграшки та за запитом «плюшеві ведмеді» бачите оголошення дитячого магазину. Перехід за посиланням – і у вас в руках контакти компанії, яка може бути зацікавлена ​​у співпраці.

Стаття по темі:  Мульчирователь как выбрать подходящий инструмент для вашего поля

Навколишнє міське середовище

Подумайте, які місця відвідує цільова аудиторія і сходіть туди. Потоваришуйте з власниками, попросіть дозволу залишити візитки та листівки, познайомтеся з кимось із відвідувачів. І обов’язково загляньте в магазини та кафе по сусідству з вашим офісом чи шоу-румом.

Партнери

Також можна використовувати співпрацю з іншими компаніями для пошуку клієнтів. Допоможуть різні способи: спільний офіс – клієнти приходять до партнерів, а потім заглядають і до вас; робота в режимі аутсорсингу – більші компанії віддають вам частину завдань; бонуси за наведених клієнтів – ви пропонуєте суміжному бізнесу вигоди за рекомендації.

Як заявити про себе

Наводимо дюжину приватних прийомів, які привернуть увагу клієнта.

1

Запустіть таргетовану рекламу

Таргетована реклама працює ефективніше, ніж звичайна, тому що націлена на певну категорію споживачів, яка з великою ймовірністю зацікавиться вашим продуктом.

2

Використовуйте хештеги

Включайте в пости в соцмережах ключові слова у вигляді хештегів, і доступ до інформації про бізнес отримають ті, хто в іншому випадку ніколи б не побачив ваш обліковий запис. Пам’ятайте, що функція хештегу — пошук за ключовим словом, тому вигадувати щось на кшталт #фірмаNкращевсіхбудівництві не варто — клієнтам такий хештег на думку не спаде.

3

Досягніть публікації у відповідному ЗМІ

Запропонуйте ЗМІ дійсно корисний експертний контент або створіть яскравий інформаційний привід, і журналісти самі будуть зацікавлені в публікації.

4

Роздавайте листівки

Поширюйте листівки по мережі каналів, що охоплює максимум можливих місць «проживання» аудиторії: у кафе, торгових центрах, кінотеатрах, магазинах тощо. Робіть це за згодою власників та не закидайте клієнта друкованими матеріалами до відчуття спаму.

5

Влаштуйте промо-акцію

Запропонуйте людям безкоштовно взяти участь у дегустації, щось приміряти чи випробувати. Подаруйте зразки, оформлені тематично до свята. Так вони познайомляться з продуктом особисто і запам’ятають цей досвід або відразу наважаться на покупку гарячими слідами.

Стаття по темі:  Програмне забезпечення для бізнесу: Досягніть нового рівня продуктивності

6

Стати спонсором заходу

Щоб підвищити впізнаваність бренду, візьміть участь у профільному заході як спонсор. Воно необов’язково має бути великим і вимагати відчутних вкладень. Наприклад, ви робите блокноти, а знайомий художник раз на місяць влаштовує сніданки для бажаючих навчитися малювати на 7 осіб. Виділіть учасникам спеціальні блокноти для малювання — вони мелькатимуть на фото в соцмережах, художники-початківці заберуть блокноти з собою, і бренд запам’ятають.

7

Потоваришуйте з лідером думок

Одна річ — заплатити незнайомому блогеру за невеликий рекламний пост і зовсім інше — заручитись його щирою підтримкою як покупця. Подумайте, кому з людей, популярних у вашому місті чи у потрібній сфері, міг би сподобатися продукт, і запропонуйте випробувати його безкоштовно. Але й звичайні рекламні пости теж знадобляться.

8

Заведіть свій блог

Здорово, якщо ви зможете зрозуміло розповідати про бізнес або дивувати креативним контентом – станете для клієнта ріднішим. Майданчик для розміщення може бути будь-яким, залежно від сегментів аудиторії, головне, щоб публікації були цікавими та корисними для читача.

9

Випустіть оригінальну сувенірну продукцію

Запропонувавши клієнту щось незвичайне та ще й безкоштовно, ви виграєте пару очок у конкурентів. Тільки робіть поправку на вид діяльності: відвідувачі бюро ритуальних послуг не потішаться гумовою качкою чи міні-версією жалобного вінка. А ось брошура з делікатними порадами психологів може стати доречною.

10

Прийміть участь у профільному конкурсі

Це підніме ваш авторитет у власних очах аудиторії, особливо якщо переможете. І дозволить завести знайомства у професійному середовищі — можливо, хтось із колег порекомендує вас клієнту, з яким із якоїсь причини не спрацюється.

11

Виконайте корпоративне замовлення

Запропонуйте свої послуги компанії напередодні свята спочатку у вигляді безкоштовної партії товару або демонстрації успішних кейсів. Організатори корпоративних заходів цінують контрагентів, яких не потрібно шукати. За умови адекватних цін, у них не буде причин відмовлятися від співпраці.

12

Зробіть вірусне опитування

Поговоріть із аудиторією у формі опитування на тему того, що її хвилює. Подумайте, що допоможе зробити опитування вірусним, що змусить людей ділитися ним або його результатами один з одним. Спробуйте розкрити несподівані факти чи змусити споживача подивитись звичні речі під іншим кутом.

Share

You may also like...