Різновиди саморізів та технології їх виробництва

Саморізи – кріпильні вироби, які зазвичай мають різьблення на всій довжині або на частині своєї поверхні, що забезпечує легке та швидке закручування в матеріали, а також міцне з’єднання без необхідності використання гайок або інших кріпильних елементів. Вони використовуються для з’єднання різних матеріалів: дерево, метал, пластик та інші. Шурупи застосовують для складання та кріплення меблевих деталей, таких як стільниці, ящики, спинки стільців.

Класифікація саморізів

Найбільш поширені типи шурупів:

  1. Для дерева, купити саморізи ви можете на сайті: https://mir-krepezha.com.ua/ua/samorezy/samorezy-po-derevu. У них гостре різьблення та широка головка. Застосовуються для з’єднання бруса між собою, монтажу гіпсокартонних листів до решетування, фіксації предметів декору до дерев’яних поверхонь.
  2. Для гіпсокартону. Включають гостре конічне різьблення і широкий великий капелюшок – прес-шайбу. Використовуються для кріплення гіпсокартонних листів до металевих профілів.
  3. Для металу. Зазвичай з частішими витками, широкою головкою. Можуть бути виготовлені з нержавіючої сталі або інших сплавів, щоб запобігти корозії.
  4. Для пластику. Особливе різьблення та загострений кінчик запобігають тріщинам та руйнуванню пластикових конструкцій при закручуванні.
  5. Для даху. Використовуються для кріплення покрівельних матеріалів. Зазвичай з прокладкою ущільнювача під головкою, що забезпечує герметичність даху.

Класифікація також включає саморізи для сендвіч-панелей, віконних профілів, бетону, меблів. Вони відрізняються формою, довжиною. Металовироби з круглою головкою та плоскою поверхнею застосовуються для кріплення дерев’яних деталей, таких як полиці, стільниці, а також для інших конструкцій з дерева. Вибір залежить від конкретного завдання, призначення та сировини, з якою ви працюєте.

Критерії вибору саморізів

Конкретні вимоги до саморізів різняться залежно від проекту та умов виробництва.

Довжина ніжки

Враховуйте товщину поверхонь, що з’єднується. Виберіть шуруп з достатньою довжиною для проникнення в основний матеріал на одну чверть. Якщо другий елемент, що скріплюється тонкий, наприклад, 15-25 мм, то саморізи необхідно вибирати довжиною на 10-15 мм більше – 25-40 мм. Для листового металу або дерева довжина шурупа має бути на 20-25 мм більшою.

Стаття по темі:  Шаровая опора Chery Amulet

Діаметр ніжки

Діаметр шурупа повинен бути достатнім для забезпечення міцного кріплення без ризику пошкодження матеріалу. Для м’якої деревини або пластику підійдуть шурупи завширшки 3-4 мм. Для жорстких матеріалів (метал або тверда деревина) потрібний саморіз шириною 4-6 мм. Якщо вже є заздалегідь просвердлений отвір, його потрібно обробити за допомогою зенковки, розширити вхід по діаметру головки гвинта. Можна також виміряти отвір та придбати одразу потрібну деталь. Також слід враховувати тип навантаження на поверхню. Якщо вона вертикальна, то краще вибрати звичайні шурупи.

Вид шліца

Шліц – різьбова канавка або жолобок, створений на зовнішній частині шурупа. Він призначений для полегшення процесу вкручування. Найбільш поширений тип шліцу – PH, який має хрестоподібну форму. Призначення такого металовиробу – він забезпечує хорошу стійкість до повороту. Шліц Torx (TX) має форму шестипроменевої зірки. Він забезпечує сильніше зчеплення між кріпленням та викруткою. За надійністю кріплення Torx перевершує всі інші види. Області застосування кріплень з таким шліцем включають виробництво техніки, автомобілів.

Share

You may also like...