Що має вміти хороший рекрутер?

Кілька разів ми розбирали тему рекрутингу як професії та занурювались у сучасні тенденції, що панують на ринку праці. Зараз поговоримо про навички та вміння, які потрібні гарному фахівцю з підбору персоналу. Адже рекрутер – це амбасадор бренду чи компанії, яку він представляє (https://evotalents.com/uk). Це людина, з якою першою буде спілкуватись кандидат, що шукає собі достойну роботу та гарні умови праці. Перелічімо деякі навички та вміння, які обов’язково знадобляться майбутньому рекрутеру. Але розділимо їх на дві великі групи:

1. Hard skills (або тверді навички) – це професійні знання та технічні компетенції, які можливо перевірити або наочно продемонструвати. Прикладом таких можуть бути:

  • знання програмування;
  • вміння керувати автомобілем;
  • знання іноземної мови;
  • навички аналітики;
  • знання законодавства;
  • навички швидкого набору тексту та безліч інших.

2. Soft skills (м’які або гнучкі навички) – це навички, які важко виміряти або перевірити. До них зазвичай відносять комунікативні та управлінські здібності.

Прикладом таких можуть бути:

  • здібність працювати в команді;
  • вміння вирішувати конфлікти;
  • критичне мислення;
  • вміння вести за собою;
  • вміння працювати в умовах багатозадачності;
  • ораторські здібності тощо.

Багато досліджень, проведених останнім часом доводять, що найкращими командами в роботі є змішані групи співробітників, у яких переважають саме «гнучкі» навички.

У чому різниця між рекрутером і HR?

Рекрутерів та HR спеціалістів часто плутають не лише люди, що мало в цьому розбираються. Насправді деякі компетенції й тих, і інших схожі. Але тільки на перший погляд. HR менеджер в компанії може займатись пошуком нових співробітників, якщо йому нададуть такі повноваження. В подальшому його основна робота – це управління персоналом компанії, його адаптацією, розвитком та навіть звільненням з роботи. Обов’язки рекрутера полягають здебільшого тільки в процесі пошуку співробітників. Як тільки потрібний фахівець буде найнятий на роботу, обов’язки рекрутера на цьому закінчуються.

Стаття по темі:  ВПФ 'Литмаш': Ваш надежный партнер в мире бронзовых изделий

Що таке рекрутингові агентства?

Тут ми повернемося до того, як та де може працювати рекрутер. Він може бути співробітником компанії, що шукає собі нових спеціалістів. Він також може працювати на фрілансі, самостійно шукаючи собі замовлення. А може працювати у штаті агентства, яке об’єднує велику кількість досвідчених фахівців та виконує замовлення великого бізнесу, задовольняючи потреби останнього у потрібних спеціалістах.

Такі агентства часто мають певну спеціалізацію та професійно виконують свої обов’язки з пошуку та найму нових співробітників. Прикладом таких можуть бути агентства IT рекрутингу, які займаються виключно найманням фахівців у сфері інформаційних технологій. Багато компаній, що активно працюють, на певному етапі свого розвитку, не в змозі (або не мають часу) самостійно шукати собі нових працівників, тому звертаються до рекрутинговіх агентств. Працювати з такими набагато зручніше, адже вони чітко знають, що треба робити та які процеси слід залучити в кожному конкретному випадку. В результаті маємо задоволеного клієнта, нового співробітника та велику економію в часі та грошах для бізнесу.

Share

You may also like...